Menu Close
not-https

Nieuwste update van Google Chrome markeert alle HTTP websites als “not-secure”.

Google lanceert vandaag de nieuwste update van haar browser: Google Chrome 68. De meest opvallende verandering hierbij is het “onveilig” markeren van HTTP (Hypertext Transfer Protocol) websites. Hiermee wil Google developers aanmoedigen om gebruik te maken van het veilige protocol, HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Op dit moment is ongeveer 94% van de websites versleuteld middels HTTPS en met deze update hoopt Google dit aandeel verder richting de 100% te krijgen.

Vanaf de eerdere versie van Chrome (56) werd de “not-secure” melding al weergeven bij HTTP websites die credit card gegevens en/of wachtwoorden verzamelden. Vanaf nu zal dit dus bij alle HTTP websites zijn.

chrome_68_http

chrome_https

Waarom HTTPS?

Dit protocol is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de informatie die uitgewisseld wordt tussen de gebruiker en de website beveiligd is tegen bedreigingen van derden. Google zegt zelf het volgende:

U kunt het beste uw website beveiligen met HTTPS, ook als deze geen gevoelige gegevens verwerkt. HTTPS beschermt de integriteit van uw website en waarborgt de privacy en veiligheid van uw gebruikers. Bovendien zijn er krachtige nieuwe webplatformfuncties die zich uitsluitend beperken tot sites die HTTPS aanbieden.

De invloed van HTTPS op de SEO

Hoewel Google nergens expliciet zegt dat HTTPS invloed heeft op de positie van je website in de zoekresultaten, blijkt uit onderzoek van SEMrush dat het wel in de top 10 van ranking factoren staat op dit moment. Daarnaast heeft het ook effect op je on-page SEO. Potentiële klanten kunnen huiverig zijn als het gaat om het invoeren van betaalgegevens of wachtwoorden, of zelfs meteen bouncen als ze zien dat de website niet versleuteld is.

Met meer dan 1 miljard gebruikers is Google Chrome de meest gebruikte browser op dit moment. Er wordt dan ook verwacht dat door deze update het aantal HTTPS websites nog verder zal gaan groeien.

Lees meer over de overige veranderingen in deze update op de Chrome update pagina.

Foto credit: https: grahamcluley

Leave a Reply

Your email address will not be published.